Inntoget av elbiler er et faktum, og det ser ut som populariteten bare blir større. Forbrukerne etterspør klimavennlige biler, og bilprodusentene konkurrerer om å levere de nyeste, beste og mest spennende løsningene. I følge tall fra OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken) er markedsandelen på salg av nye personbiler med elektrisk drivlinje i Norge på hele 43,6 % og elbilbestanden på 251.307 kjøretøy (t.o.m. Oktober 2019).

I tillegg til lavere avgifter, gratis parkering og andre goder for elbilister, har bilprodusentene begynt å ta dette markedet på fulle alvor. Det leder til bedre og bredere utvalg og mer komfort i det flere kjente og kjære bilmodeller lanseres med elektrisk alternativ. Fra VW E-Golf til Ford Mustang Mach-E begynner bredden av utvalget å reflektere hvor viktig elbilen kommer til å være i fremtiden.

Helelektrisk vinner over ladbar hybrid

Mens elbilen opplever en eksplosiv vekst i salget år for år har ladbare hybrider hatt en nedgang de siste 2 årene. Fra toppen i 2017 med 18,4 % av nybilsalget utgjør de kun 11,9 % i utgangen av Oktober 2019. Dette kan skyldes flere faktorer, men det stadig økende utvalget av helelektriske biler og enda sterkere fokus på miljøvennlige løsninger kan være avgjørende.

Mange forbrukere opplever fortsatt rekkeviddeangst og i de tilfellene er en hybridbil et godt alternativ. For mange bedrifter kan det være avgjørende for valget av firmabil at den har mulighet til å kjøre på forbrenningsmotoren når batteriet går tomt. Ettersom salget av ladbare biler øker oppleves det også større press rundt tilgangen på ladestasjoner, i tillegg til at det kan være langt mellom ladestasjonene.

Vil forbrukere bry seg om bilvalget til bedriften din?

Fokuset på miljø har mest sannsynlig enda ikke nådd toppen, og vil spille en viktig rolle i fremtiden. Mye tyder på at forbrukere vil se nøyere og nøyere på alle aspekter av de bedriftene de handler hos i årene som kommer, så det kan være en idé å være tidlig ute når du skal vurdere hva slags transportløsning du velger også ut ifra kundens perspektiv.

Enkelte bransjer vil nok være mer utsatt for dette presset enn andre, og spesielt de bedriftene som bruker mye bil i den daglige driften bør tenke seg nøye om ved valg av kjøretøy. Å legge om bilparken sin til kun elbiler kan kanskje høres skummelt ut, men det kan også gi en stor gevinst i økt troverdighet hos forbrukere.

Hva er en miljøvennlig transportløsning for fremtiden?

Transport og miljø er et komplisert regnestykke, men det er liten tvil om at elbilen er det de fleste ser på som svaret for fremtiden. Noe av kritikken som rettes mot elbiler handler om hvor energien til lading kommer fra og hvordan metallene som brukes i batteriene utvinnes. Dette er bekymringer som skal tas på alvor, og som må være en del av helhetsvurderingen.

Det utvikles stadig nye teknologier og det er sterk konkurranse blant batteriprodusentene om å finne grønnere løsninger med lengre rekkevidde og mer miljøvennlige materialer. Samtidig øker stadig andelen fornybare energikilder, som kan lede til at man i fremtiden vil kunne lade elbilen med 100% ren samvittighet. Norge ligger allerede langt fremme i internasjonal sammenheng når det kommer til fornybar energi.

De ukjente fordelene med elbil

I tillegg til de mest opplagte fordelene ved å velge elbil er det mange som ikke tenker på hvor enkle og behagelige disse bilene kan være å eie. Det er en behagelig kjøreopplevelse med redusert støy og mindre vibrasjoner. I tillegg har de fleste mulighet til å lade hjemme, mens det er langt vanskeligere om du skal begynne å lagre bensin eller diesel i garasjen!

Elbilen har en plass i historien

Kun fremtiden har svaret på om elbilen var den transportrevolusjonen den er spådd å være, men en ting er uansett sikkert; Elbilen har allerede satt sitt spor i historiebøkene. Lite er blitt diskutert så mye det siste tiåret som hvilken løsning som vil være den beste. Nå er det bare å lene seg tilbake og la tiden vise oss hvem som har rett!