Dersom du vurderer å skaffe deg en elbil, er det lurt å lære seg litt grunnleggende om hva en elbil faktisk er, og hva du kan forvente. Det er kanskje selvforklarende, men en elbil – eller elektrisk bil om du vil – er en bil som drives fremover av elektrisitet istedenfor fossilt brennstoff som diesel eller bensin. Den elektriske energien blir stort sett lagret i egne batterier.

Selv om elbiler er noe du kanskje tenker tilhører moderne tid, kan vi faktisk spore elbiler langt tilbake i tid. Allerede på midten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet ble det eksperimentert med elektriske biler. I dag er det stadig flere som går til anskaffelse av elbil, noe som ikke er så rart når du ser på alle fordelene du får.

Hvorfor velger så mange å kjøre elbil?

En av grunnene til at så mange velger å kjøre elbil, er at det er bra for planeten, miljøet og klimaet. Det å kjøre elbil er utvilsomt miljøvennlig, ettersom biler som dette ikke har noen form for utslipp under drift, slik biler som drives av diesel og bensin har. I tillegg til dette gis en rekke frynsegoder til de som velger å kjøre elbil.

Disse frynsegodene gjør det å velge elbil attraktivt både for lommeboken og rent praktisk. Bilene er for eksempel relativt billige, ettersom de er fritatt for MVA og andre engangsavgifter. I tillegg har bilene langt lavere årsavgift (eller ingen årsavgift), billigere bompasseringer, gratis eller billig parkering rundt omkring og mulighet til å kjøre i kollektiv- og taxi-felt. Les mer om fordelene på siden vår!

Hva bør du tenke på før du skaffer elbil?

Det er to ting som stopper enkelte fra å kjøpe elbil – rekkevidde og tidkrevende lading. Husk derfor på at det ikke bare er fryd og gammen å kjøre rundt i elbil, og du bør ha en god dose tålmodighet. Der det tar kanskje 30 sekunder å fylle bensin eller diesel på en vanlig bil, tar det ofte mange timer å fullade en elbil hjemme.

Dette går gjerne fint om bilen lader om natten, og at batterikapasiteten er god nok til å ta deg dit du trenger om dagen. Det er likevel langt fra alle som vil eller kan lade hjemme, og da er hurtiglading det beste alternativet. Men selv dette tar tid – gjerne 20–30 minutter avhengig av hvor mye du skal lade. Vurder også bilens rekkevidde.

Ulik rekkevidde fra elbil til elbil

Når det kommer til rekkevidde, er det stor forskjell fra elbil til elbil. Husk også at rekkevidden til én og samme elbil kan variere av ytre faktorer som temperatur og føre. Er det kaldt ute vil batteriet tømmes raskere, og vått eller glatt føre krever også mer energi. De fleste nyere elbiler i standard eller lav prisklasse har en rekkevidde på rundt 200–300 kilometer.

Velger du en dyrere elbil, som for eksempel Tesla eller Jaguar I-Pace, vil du raskt komme opp i rekkevidde på 400–550 kilometer under optimale forhold. Disse bilene er dog også dyrere, og gjerne ikke noe «mannen i gata» kjøper. Har du imidlertid penger til det, kan du altså få relativt god rekkevidde med en elbil, så gjør litt research før du velger bil.

Populære elbiler i Norge

De fleste elbilene som selges i Norge er i billig- og mellomprisklassen, som Nissan Leaf, Kia Soul og Hyundai Ioniq. Andre populære elbiler er BMW i3, Renault Zoe, Mitsubishi i-MiEV og VW e-up. Av de dyrere variantene var lenge Tesla Model S «den beste» bilen, men i dag finnes både Tesla Model X (en større SUV-variant), lekre Jaguar I-Pace og lignende.

Forsvinner fordelene?

I Norge har elbil-bølgen for lengst skylt innover landet. I begynnelsen av 2019 utgjorde elbiler omtrent 30 % av nybilsalget her til lands, noe som sier litt om hvor mange som kjører grønt. Mange har kjøpt elbil nettopp på grunn av fordelene, og ikke nødvendigvis for å spare miljøet. Myndighetene har imidlertid begynt å fjerne noen av fordelene elbiler tidligere hadde, som fri passasje i bomringen.