I dag er det svært mange selskaper som har firmabiler på veiene, enten det er snakk om håndverksfirmaer, transporttjenester, pizzabiler eller noe annet. Disse bilene kjører ofte mye fram og tilbake i løpet av en dag, og bidrar til en vesentlig del av forurensningen i Norge. Firmabiler som går på diesel eller bensin har nemlig et betydelig CO2-utslipp gjennom eksosen.

Mange firmaeiere merker dessuten at det å ha firmabil kan være en nokså dyr affære, spesielt siden myndighetene har justert opp prisen på bompasseringer (spesielt i bystrøk). I tillegg koster det ganske mye med årsavgift på bilene, drivstoff, service og oljeskift. På grunn av dette vurderer mange firmaeiere å skaffe elbiler til firmaet. Men er dette mulig i alle tilfeller?

Tenk på dette før du kjøper elbil til firmaet

Det å kjøpe elbil gir mange praktiske fordeler, som billigere service på bilen, ingen behov for oljeskift, billigere bompasseringer, mulighet til å kjøre i kollektivfeltet ved kø, ingen utgifter til bensin eller diesel og det faktum at selve bilen er billigere ettersom staten sløyfer MVA på elbiler. Men det å bruke en elbil som firmabil har også praktiske begrensninger.

Dersom du eller dine ansatte kjører over lange avstander hver dag, er det ikke alltid at en elbil er det riktige valget. Dette fordi de fleste elbiler har en rekkevidde på mellom 200–500 kilometer under optimale forhold (ikke for kaldt eller vått ute). Det tar relativt lang tid å lade opp bilen når batteriet begynner å gå tomt, noe som vanskeliggjør saken ytterligere.

Vurder hva du har behov for

På grunn av begrenset rekkevidde før lading er nødvendig, bør du tenke over hvor mye du faktisk bruker bilen i løpet av en dag. Det å lade opp en elbil i vanlig stikkontakt kan ta mange timer (10–12 timer er ikke uvanlig), noe som betyr at de fleste bare rekker å lade bilen om natten. Det finnes imidlertid mulighet for hurtiglading.

Også hurtiglading kan ta ganske lang tid, selv om det er mye raskere enn å lade fra vanlig stikkontakt. Du bør regne med 20–30 minutter for en full-lading på hurtiglader. Kjører du mer enn 200 kilometer daglig, og ikke har tid til å lade midt i arbeidstiden, kan det med andre ord være utfordrende å kjøre elbil. Kjører dere lite, er elbil supert!

Populære elbiler til firma

Dersom du skal skaffe elbil(er) til firmaet ditt, bør du tenke over mer enn bare rekkevidde og ladetid. Du bør også sørge for at bilen er praktisk og har nok plass til å frakte eventuelle varer. Heldigvis finnes det elbiler som er spesielt tilrettelagt for firmabruk. Et eksempel på dette er den elektriske varebilen Nissan NV200, som har god plass til varer.

Alternativt kan en større elbil, som for eksempel Tesla Model X, være et godt valg. Husk imidlertid på at dette er en vanlig «personbil», og ikke en bil du lemper planker med rustne spikre eller malingsspann i bagasjerommet på. Bilen er forholdsvis dyr og liten sammenlignet med de fleste firmabiler, og ikke en typisk bil for håndverksfirmaer eller firmaer med mye last.

Gjør firmaet grønnere og økonomisk!

Dersom du som firmaeier velger å kjøpe elbil, kan du gjøre dette med god samvittighet. Ifølge regnskapsfirmaet Visma kan det også være økonomisk gunstig for firmaet ditt grunnet skattefordeler. Du kan også ha god samvittighet for å ha valgt et miljøvennlig alternativ som forurenser mindre. Dette kan gi firmaet ditt et bedre «image» som appellerer bedre til den miljøvennlige delen av befolkningen.

Vår konklusjon

For å oppsummere det hele – å kjøpe elbil til firmaet kan ha både fordeler og ulemper. Ja, du kjører mer miljøvennlig, og du kan spare mye penger. Samtidig må du tenke over om det er praktisk gjennomførbart. Har elbilen lang nok rekkevidde? Hvor lenge trenger den å lade? Tenk nøye over disse tingene, og finn ut om ditt firma skal bli grønnere!