Dersom du vurderer å gå til anskaffelse av en elbil, er ikke dette bare miljøvennlig, men det gir deg også en hel rekke gunstige frynsegoder. Fordelene ved å kjøpe elbil er så mange og gode, at i 2019 var omtrent 30 % av nybilsalget elbiler. Stadig flere får øynene opp for elbiler, og selv om noen av fordelene som ble gitt i 2018 ikke lenger er like gode, er det fortsatt mye du som elbileier kan juble over.

Bompenger og andre avgifter

Fritak eller elbilrabatt i bomringen er kanskje den største grunnen til at flere og flere velger å kjøpe seg elbil. Som elbileier får du enten fritak eller elbilrabatt i bomringen. I store deler av landet er det fortsatt gratis å kjøre gjennom bomringen med elbil, med unntak av noen plasser, som i Bergen og Oslo. Uansett, så er det fortsatt billigere med elbil enn å kjøre en konvensjonell bil. Som elbileier har du også fritak fra merverdiavgift (MVA) og engangsavgift.

Manglende MVA gjør at bilene blir billigere å kjøpe i butikken. Dette er godkjent av EFTA ut 2020. Stortinget har vedtatt at dette skal vare minst ut 2021. Norsk elbilforening mener at dette vedtaket bør stå inntil salgsandelen for elbiler har nådd 100 %. CO2, vekt og NOx er grunnlaget engangsavgiften beregnes ut fra. Dette vedtaket skal også stå ut minst 2021. Det er klart at det er muligheter for at disse fritakene kan stå lengre.

Billigere parkering og kjøring i kollektivfelt

Andre fordeler du som elbileier kan se fram til, er gratis eller billig parkering på kommunale og offentlige parkeringsplasser. Dette gjør at de som jobber for eksempel i sentrumsnære områder, slipper å punge ut for svindyr parkeringsavgift. Elbil er derfor spesielt gunstig for alle som parkerer i byen, eller andre steder der det vanligvis er dyrt å parkere. Det er besluttet av elbiler maksimalt skal betale 50 % av det «vanlige» biler betaler for parkering på offentlig grunn.

I tillegg til de ovennevnte fordelene, kan alle med elbil juble over at de kan kjøre i kollektivfeltet. Du har kanskje opplevd å stå i lange køer i rushtrafikken, og vært litt misunnelig på busser og taxier som kjører forbi i feltet ved siden av? Vel, med elbil kan du lovlig kjøre i kollektivfeltet, selv om mange av de andre bilistene nok irriterer seg litt over dette. Spar tid og kom raskere hjem fra jobb!

Billigere service, årsavgift og omregistreringsavgift

En annen fantastisk fordel ved å eie en elbil, er at du kan se fram til billigere service på bilen. Nøyaktig hvor mye du må betale kommer selvfølgelig an på hva slags bil du kjører, men den blir raskt halvert med elbil sammenlignet med ordinære bensinbiler. Dette skyldes rett og slett av elbilen har en mindre komplisert motor, og at det ikke er behov for påfyll av motorolje etc. Det generelle vedlikeholdet er enkelt og greit billigere.

For et par år siden betalte elbiler mindre årsavgift enn vanlige biler, og nå er avgiften fjernet helt. Dette sparer deg gjerne for et par tusenlapper i året, og en irriterende ekstrautgift. Elbiler har heller ingen omregistreringsavgift dersom bilen skifter eier, noe som gjør det mer attraktivt å kjøpe en brukt elbil. Det kan også nevnes at det ofte er gratis å kjøre elbil på ferge – nok en avgift du sparer om du reiser mye!

Økt vrakpant

Det ble innført en ny vrakpantordning i 2018, som går ut på at dersom du vraker en fossilt drevet bil og erstatter den med en elbil, får du en tilleggsvrakpant på 13 000 kr i tillegg til den andre ordinære vrakpanten som er på 3 000 kr. Dette tilskuddet kan du søke om. Det er Miljødirektoratet som utbetaler tilleggsvrakpanten, og det kreves at du har dokumentasjon på at du erstatter din nåværende bil med en elbil.