Å produsere mat krever mye ressurser. En del mat er også transportert langt før den kommer hjem på kjøkkenet ditt. Potetene kommer kanskje fra et sted ikke så langt borte, men kiwien kommer mest sannsynlig fra New Zealand. Hver eneste nordmann kaster i gjennomsnitt over 40 kilo spiselig mat hvert år. Dette er sløsing med ressurser og penger, og samtidig lett å gjøre noe med.

Ta vare på den maten du allerede har. Hvis du oppbevarer den riktig, vil den holde seg lenger. Husk også at best-før-datoen ikke betyr at du nødvendigvis må kaste maten dagen etter. Bruk sansene dine, lukt og smak! Hvis du venner deg til å bruke den maten du har, vil du fort se at du også kan spare penger.

Det vi har på oss

Det kan være lurt å ta en skikkelig kikk i klesskapet før du går ut på ny handlerunde. Det å tenke seg om før en handler kan være vanskelig, men det blir fort en vane. Å kjøpe klær som er litt dyrere kan lønne seg både for lommeboken og miljøet, da varer de ofte mye lenger. Å handle brukte klær er også en god ide.

Brukte og ødelagte klær kan få et nytt liv. Det som kan brukes kan du selge, gi bort eller legge i en container for innsamling av tøy. Da kan klærne få et nytt liv hos noen andre. Visste du at også ødelagte klær kan leveres inn? Alle tekstiler kan gjenvinnes, det er veldig enkelt og koster ingenting å gjøre.

Vi kan dele på så mye

Kanskje er du en av dem som faktisk må kjøre til og fra jobben. Tenk likevel over om du kan reise kollektivt, det er et grep som gjør deg mye mer miljøvennlig. Samkjøring er også en fin løsning, kanskje kjenner du noen som skal den samme veien. Kan du gå eller sykle til butikken i stedet for å ta bilen, får du frisk luft samtidig.

Å dele er både sosialt og miljøvennlig. De fleste av oss har mange ting hjemme som vi bruker veldig sjelden. Kanskje kan du og naboen dele gressklipper? Eller drill? Ski og skøyter blir fort for små til barna, kjøp brukt når det trengs nytt. Husk også at mange steder har utlånssentraler der du kan låne mye utstyr. Dette er noe også lommeboka vil like!

Enkle tips til hverdagen

Det meste av strømmen vi bruker i Norge kommer fra fornybar vannkraft. Samtidig importerer vi strøm når vi trenger det, og denne er ikke alltid like miljøvennlig. Det å bruke litt mindre strøm kan altså være lurt om du ønsker å bli mer miljøvennlig. Du trenger heller ikke ta så store grep for å få til en endring i riktig retning.

Veldig mye av det vi kaster kan gjenbrukes. Derfor er det viktig, og enkelt, å sortere avfallet. Glass og metall blir brukt på nytt, dette kan ha nesten evig liv. Det er mye mer miljøvennlig å smelte om brukte hermetikkbokser enn å lage nye. Enkelte steder i landet går søppelbilene på biogass laget av matavfall. Da snakker vi om å utnytte ressursene til fulle!

Bruk litt energi og spar energi

Hvis du senker romtemperaturen med én grad, vil du sannsynligvis ikke merke forskjellen. Heller ikke om du dusjer ett minutt eller to kortere. Du kan kjøpe LED-pærer når du trenger nye lyspærer og oppladbare batterier når du har behov for det. Bruk ECO-programmet på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen. Sett disse på først når de er fulle. Du vil spare både penger og miljøet!

Det er enkelt å være miljøvennlig

Å bli mer miljøvennlig er ikke så vanskelig. Små grep kan gjøre en forskjell, og ofte kan du spare både miljø og penger på samme tid. Det handler mest om å tenke gjennom hva du gjør og planlegge litt. Det blir fort en vane og er mye lettere enn du kanskje tror. Husk at alle monner drar, også de små!