Elsykler har blitt mer og mer populære de siste årene, men hva er egentlig en elsykkel, hva må du vite før du skaffer deg en, hvordan er det forskjellig å kjøre i trafikken i forhold til en vanlig manuell sykkel, og hva må du tenke på når du skal velge en elsykkel som skal passe for deg og dine behov? Fortsett å lese så får du svar på alt dette og kanskje litt mer.

Hva er en elsykkel?

En elsykkel er enkelt forklart en sykkel hvor det har blitt lagt til en liten motor. Motoren får energi når du trår. Den er ofte festet på rammen på sykkelen, og den er ikke så stor at den blir i veien for noe som helst når du skal bruke sykkelen. Motoren driver ikke sykkelen alene, du må fortsatt trå og jobbe for at sykkelen skal gå, den bare hjelper deg og gjør det lettere.

Motoren gjør det for eksempel lettere for deg å komme opp i høyere hastigheter, og den hjelper også med å dra deg opp i oppoverbakker. Du generer energi til motoren ved å trø, også bruker motoren det på å hjelpe deg med å trekke når du trenger det som i en bratt oppoverbakke. En annen forskjell mellom elsykler og vanlige sykler er at mange elsykler kommer med automatisk gir i stedet for vanlig manuelt gir.

Hvordan velge riktig elsykkel

Når du skal finne ut hvilken sykkel som er riktig for deg, uansett om det er en elsykkel eller en vanlig sykkel så er det beste å dra i en butikk hvor du kan få hjelp av noen som kan det. Før du drar dit er det en del ting du bør ta stilling til slik at de kan hjelpe deg på best mulig måte og finne den sykkelen som passer dine bruksområder og behov.

Noen av de tingene du må finne ut av er hvor mye du skal bruke sykkelen, skal du sykle ofte og langt. Du må tenke på hva bruksområdet til sykkelen blir, skal du komme deg steder eller er det for å trene. Du må tenke på hvilket underlag du kommer til å sykle mest på, trenger du tykkere og stødigere dekk for å sykle på ujevnt terreng eller trenger du tynnere hjul for å få opp farten for å sykle på bilveier.

Hva bør du vite før du skaffer deg en elsykkel

Når du skal skaffe deg en elsykkel, så må du passe på at den oppfyller samme krav som er pålagt for vanlige sykler. Det vil si at lysene, bremsene, ringeklokken og refleksene skal være i orden. Dette er regler som er på plass for din og andre sin sikkerhet i trafikken. En elsykkel i Norge sin motor skal heller ikke være på større enn 0,25 kW. Dette er viktige krav som du kan få bot om du ikke oppfyller.

Det er også viktig å huske på at en elsykkel er annerledes å kjøre med i trafikken enn en vanlig sykkel. Du vil komme opp i mye større fart og da er faren for å krasje større. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til i begynnelsen før du blir vandt med sykkelen. Du må ta det rolig inn mot svinger, om du kjører når det er glatt ute og spesielt når du kjører på trafikkerte veier.

Hvorfor bør du skaffe deg en elsykkel

Det er mange grunner til å skaffe seg elsykkel. En av hovedgrunnene er at det er en miljøvennlig måte å komme seg raskere rundt på. Du vil også slippe unna rushet og køene som du møter når du kjører bil, men du vil samtidig komme deg mye raskere fram enn om du hadde kjørt med en vanlig sykkel. Siden den hjelper deg å dra i bakkene kan du også komme deg fram uten å være gjennomsvett og sliten når du kommer fram.